discussion

Voz, Pica, Sljivovica!

Nema ta sila koja ce me naterati da mrzim Albanaca, Kosovara, Muslimana, Hrvata – ikoga zbog etnicke pripadnosti ili sto se definise u nekim trenutcima svog zivota, kao pripadnik neke izmishljene zajdnice.

Najjaci utisak svetskog prvenstva u fudbalu do sada, a posmatram ga u Becu, gradu gde zive preko 300.000 dusa sa prostora EX-YU – je ludilo na Fejsu, i ogradjzivanje nasih, koje se stide sto sunarodnici kaljaju njihov ugled u Austrijskom drustvu.

Njihov odgovor jeste “mars napolje i ovo necemo ni da cujemo. U ovom Gradu Becu to nema mesta. Idite odakle ste dosli. Od vas smo pobegli, a sad je ovde gore nego tamo.”

Ali nazalost, vi bi samo da promenite Noz, zica, Srebrenica u Voz, Pica, Sljivovica i sve je ok. Branite i nacionalizam, ali eto malo neki finiji i kulturniji.

Ne postavljate pitanje, kako izaci na kraj sa nacionalistickim ekscesom, nego deo ste njega – ne ucestvujete  u excesu  ali u histeriji oko njega. Niste vi vikali noz, zica, srebrenica. A vi bi samo da to ne cujete i sve je u redu.

U mnogim diskusijama, smo pricali i pitali se kako da izadjemo na kraj sa takvim i slicnim pojavama. Cesto sam cuo odgovor: Nemogu ja sa takvom stokom, sa takivm ljudima, od njih sam pobegao…?  E pa ne moze da se pobegne.

Sa te ulice u Ottakringu, zvane Balkanstrasse, mnogo toga se desava. Ima excess, ali ima i stotine onih koji su naucili sta znaci nacionalizam. Za vreme poplava u Bosni i Srbiji, su na hiljade takvih koje vole tu ulicu, krenuli sa sakupljavajnem  humanitarne pomoci. Svi su znali i culi, na primer da su kineski trgovci iz Bloka, donirali gumne cizme i zastite od kise, onima sto su sve izgubili u poplavama. Culi su da su neki prodavali vodu – Srbi Srbima – deset puta skuplje.

Steta, imali bi ste sancu, da delujete umesto da se stidite. Da odete i vidite, pa sta njima to treba danas – da urlaju ratne parole.

Zar se rat nije zavrsio? Pa ocigledno je da ima jos dosta otvorenih pitanja, i da imamo zamrznuti konflikt. U EX-YU grupe, pa cak i bivsi veterani komuniciraju sa veteranima drugih etnickih, bifsih protivnickih strana. Vide i kazu, da ne znaju za koga su ucetstovali u tim ratovima i sukobima. Neki kazu zasto i za koga su ucestvali u ratovima.  Ako vas zanima, prostor Volkskundemuseuma Wien, je savrsen fin kulturni Muzej, gde mozete videti i cuti sta znaci biti u Ratu, boriti se u Ratu, boriti se i protiv Rata, kako se deli drustvo, i mnogo toga.

Inace, Budimo Ljudi i ako smo Srbi. Ja navijam za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, … i sve ostale underdogs.

A u subotu, vidimo se na protestima! Pozivam svakoga da se pridruzi protestu!

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.