discussion

Imenovati TO ratom. 21.11. 2013 u 19:30

Imenovati TO ratom 

Prezentacija i diskusija 21.11. u 19.30
1160, Yppenplatz – Brunnenpassage
Brunnengasse 71
Glavna hipoteza projekta “Naming IT War” je kao prvo, da je Srbija do 90-ih god. proslog veka, ucestvovala vise u ratovima nego u “vojnim vezbama” i ” oruzanim konfliktima”
Ova predpostavka se suprotstavlja oficijelnim stavovima vlasti, koji tvrde da se njeno stvarno ucesce u ratu ogranicava na 1991.-92.god. i na NATO napade 1999.
Drugo: Ucesnici-ce rata i protivratni aktivisti su i jesu bili svedoci da su se ovi ratovi stvarno vodili. Cilj “Naming IT War” je da se uspostavi dijalog odn. koopercija izmedju ratnih veterana i antiratnih aktivista, da bi se podstakao jedan socijalni diskurs, koji bi legitimisao iskustva i ucesce u ratovima kao i razlicite strategije aktivnosti vodjenih protiv rata.
Politika moci koja ova iskustva postavlja kao tabu i diskredituje, se sama delegitimizuje, nezavisno od njehih cijeva i procena vodjena u njihovo ime. Cinjenica da kraj rata nikad nije objavljen je dovoljan dokaz da se rat i pljacka i dalje vode.
Kao sto su ljudi i,koji su napustili Jugoslaviju, razliciti, tako su razliciti i njihovi stavovi i ubedjenja u odnosu na  ove ratove.
Kako se prenose pozicije ucesnika rata, dezertera i antiratnih aktivista izvan njihovih rodnih zemalja u “gastarbeiter”-skoj sredini? Kakva je njihova interakcija sa kulturom u Becu? Kako reaguju Austrijanci u odnosu na veterane ratova koji nisu austriski ratovi i sta znaju o umesanost njihov  sugradjana?
Ucenici iz Srbije:Željko Vujkovic, Ivan Kralj, Ivan Zlatic, Noa Treister

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.